T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığına Bağlı İşyerlerinde Neler Oluyor ? (Live Haber 04.06.2020)
04.06.2020
T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığına Bağlı İşyerlerinde Neler Oluyor
GSB'ye bağlı işyerlerinde bilmece haline gelen sendikalaşma süreci devam ediyor. GSB’ye bağlı işçilerin toplu iş protokolü sürecinin nasıl işleyeceği ile alakalı haber bültenlerini sizler ile paylaşmaya devam etmekteyiz. İş Kollarında faaliyette bulunan sendikaları sizler için araştırıyoruz.
T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı'na Bağlı İşyerlerinde Neler Oluyor
GSB'ye bağlı işyerlerinde bilmece haline gelen sendikalaşma süreci devam ediyor.GSB’ye bağlı işçilerin toplu iş sözleşmesi sürecinin nasıl işleyeceği ile ilgili haber bültenlerini sizler ile paylaşmaya devam ediyoruz.İş Kollarında faaliyet gösteren sendikaları sizler için araştırıyoruz.
Bilindiği üzere geçtiğimiz aylardan itibaren GSB’ye bağlı özel güvenlik işçileri mevcut güvenlik sendikalarından istifa ederek TÜRK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı TOLEYIS Sendikasına üye olmaya başladı. Özel Güvenlik işçilerinin TOLEYIS Sendikasına üye olmasının ardından KYK yurtlarında çalışan 696 KHK ile kadroya geçen temizlik, enerji iş kollarında çalışan işçilerde mevcut sendikalarından istifa etmeye başladı.
İşçiler Neden TOLEYIS Sendikasına Üye Oluyor?
Yüksek Hakem Kurulunun belirlemiş olduğu toplu iş sözleşmesi 31.10.2020 tarihinde biteceğinden dolayı 696 KHK ile kadro geçişi yapılan işçiler toplu iş sözleşmesinden yararlanmak için, herhangi bir hak kaybı yaşamaması adına asıl iş kolu olan 18.İş kolunda faaliyet gösteren ve yetkili olan sendikaya üye olmaya başladı.
Diğer Sendikalar Söylemlerinden Vazgeçti
1 Kasım'da kendilerinin yetkili olacağını söyleyen ve çıkan haberler sonrası mevcut kanunları göz önünde bulunduran Öz-Güvensen - Hizmet-İş - Enerji-İş sendikaları bu söylemlerinden vazgeçti ve TOLEYIS Sendikasına direnemez duruma geldi.
OLEYİS Sendikası da Örgütlenmeye Başladı.
HAK-İŞ Konfederasyonu'na Bağlı OLEYİS Sendikasını Yakından Tanıyalım...!
TÜRK-İŞ Konfederasyonu'ndan DİSK Konfederasyonu'na daha Sonrası en son HAK-İŞ Konfederasyonu'nunda soluğu alan OLEYİS Sendikasının tarihi geçmisini sizler için araştırdık.
1977 yılında TÜRK-İŞ'ten ayrılarak DİSK'e katıldı. 12 Eylül 1980 Darbesine kadar DİSK'in her türlü eylemine katıldı. Kanlı 1 Mayıs 1977'de 1 üyesinin ölümüne sebep oldu. O gün Taksim Meydanına Kızıl Bayrak astılar. Mao - Lenin Stalin'in resimleri ile girdiler.
OLEYİS 12 Eylül 1980'de kapatıldı. Davası 1992 yılında sona erdi ve sendika yeniden faaliyetine başladı. Sendika açıldığında kasasında 28 Milyar TL., yaklaşık 25 Milyon Dolar birikti.
Bazı sendikalarla birleşme yapan OLEYİS, ilk kongresinde Enver ÖKTEM Genel Başkan oldu. Enver ÖKTEM 1993'den 03 Kasım 2002 tarihine kadar bu görevi sürdürdü.
03 Kasım 2002 tarihinde CHP'den İzmir Milletvekili seçildi. Yeniden Milletvekili seçilmeyen Enver ÖKTEM, OLEYİS Başkanlığının bir yolunu bulup geri döndü. İşçilerin parasıyla alınan tüm mülkleri satarak sendikayı maddi zorluğa soktu.
OLEYİS'in 8. Olağan Genel Kurulu, Genel Başkan Enver Öktem'in tam hakimiyeti ile başladı. Kongrede, yolsuzluğu gündeme getiren Denetleme Kurulu'nun raporu reddedildi.
- Aydınlık Gazetesi'nin haberine göre, Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin bir süredir dile getirdikleri sendika hesaplarının açılması talebinin Başkan Enver Öktem tarafından reddedilmesi üzerine mali ön denetim yapıldı. Ön inceleme komisyonu gerçekleştirdiği denetim neticesinde Enver Öktem’in 2010-2012 yılları arasında 823 bin 188 lirayı şahsi hesabına aktardığı tespit edildi.
- Yine denetim raporuna göre, sendikanın çalışanlara ve yöneticilere olan borçlarını ödememişken, Enver Öktem’in tüm maaş ve ikramiyelerinin ödendiği tespit edildi. Yapılan incelemelere göre, OLEYİS’in personele olan borcu 264 bin 600 lira iken, yöneticilere olan borcunun ise 1 milyon 3 bin 908 lira olduğu belirlendi.
- Ayrıca 22-23 Eylül’de yapılacak olan Olağanüstü Genel Kurul’da açıklanması beklenen söz konusu komisyon raporu çerçevesinde, Başkan Öktem’in oğlunun yapmış olduğu tüm kişisel harcamaların gider olarak gösterildiği, alınan ihtiyaç kredisinin sendika hesaplarından ödendiği ve yapılan yılbaşı eğlencesi için 451 bin 92 lira tutarında fatura alındığı ortaya çıktı.
Sendikanın batmasını ve barajdan düşmesini engellemek isteyen Enver ÖKTEM, Hükümet'in desteğini almak için 2010 yılında Hak-İş Konfederasuonu'na katılımı sağladı.
Ancak, sendikanın çöküşü devam etti ve tüm gayrimenkullerini satıldı. Gerek yöneticilerin, gerekse çalıştırdığı personelinin ücretlerini ödeyemeyen sendika hakkında bir çok dava açıldı. OLEYİS, Devlete olan vergi ve SGK primlerini de ödeyemedi.
Mevcut İktidar Devamlı İstifaya Çağıran DİSK'ten ayrılan OLEYİS Başkanı Enver Öktem Son Çareyi HAK-İŞ Konfederasyonun'da aramaya başladı.
Sakarya'daki tren kazasını protesto için kendini raylara zincirledi.
CHP İzmir Milletvekili Enver Ökten, Sakarya'da 37 kişinin öldüğü tren kazasını protesto ve kazadan sorumlu tuttuğu Başbakan Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı'nın yargılanması için kendisini Ankara Garı'nda 1 No'lu perondaki raylara zincirledi.
Hükümeti ve Ulaştırma Bakanı'nı bir an önce istifaya çağıran Öktem, yargı önüne çıkmayı kabul etmeleri gerektiğini dile getirdi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/chpli-vekil-kazayi-protesto-icin-kendini-raylara-zincirledi-38628803
Meclis'te Ak Partiyi protesto için ağzını bantladı. Daha çokça söylem ve eylemi bulunmaktadır.
DİSK'in 1977'de yaptığı, Kanlı 1 Mayıs'ta 2 polis memurunun ölmesine, OLEYİS üyelerinin polisleri otele sokmaması (Ümit ÖZDAĞ kaleme aldı)
Sendika tek tek tüm mal varlıklarını kaybetti.
Daha sonra Enver ÖKTEM'in yerine, şimdi görev yapan DİSK OLEYİS'in Ankara Şube Başkanı ve OLEYİS Mali Sekreteri olan Vedat BÖKE 2012 yılında Genel Başkan oldu.Sendika tek tek tüm mal varlıklarını kaybetti.
Sendika Arşivlerini Neden Gizlemek ve Silmek İle Uğraşıyor?
Mali Olarak Çöküntü İçine Olan Sendikaya Vedat BÖKE'de Çare Bulamadı. İşçiler sendikanın tarihinde yer alan ve devamlı gündeme gelen maddi yolsuzluklardan dolayı rahatsız oldu. Her ne kadar mevcut yönetim sendikanın arşivlerini silmeye çalışsa da geçmişinde yaşanan mali yolsuzlukları ve bunun getirdiği mali yükü gizleyemiyor.
Özetle;
Sendika Vedat BÖKE döneminde de çöküşünü devam ettirdi. OLEYİS'in web sitesinden daha çok bilgi almak istedik, ancak DİSK dönemine ait tarihçelerinin silindiğini gördük. Bunun üzerinde sendikanın tarihini yapmış olduğumuz araştırmalar sonrasında elde ettiğimiz tüm ulusal yerel medya organlarında yer alan kaynaklardan toparladık.
Mevcut Genel Merkez binasının kiralık olduğu öğrenilen OLEYİS, SGK ve Vergi borçları ile uğraşıyor, tüm hesaplarında haciz olan sendika kurtuluşu GSB'ye bağlı kurumlarda toplu iş sözleşmesi yapmak. Toplu İş Sözleşmesi ile üyelerden gelecek aidatlar ile sendikanın mali yapısının kurtarılması planlıyor.
İşleri zor gözüken ve tarihinde devamlı mali yolsuzluklarla gündeme gelen ve birçok konfederasyon bünyesinde yer alan sendikanın yarın tekrar DİSK Konfederasyonu'na geri döneceği ise iddialar arasında yer alıyor.
https://www.livehaber.net/gundem/tc-genclik-ve-spor-bakanligina-bagli-isyerlerinde-neler-oluyor-h7222.html