Yıllık ücretli izin hakkı, kullanılması ve uygulanması kuralları nedir?
Yıllık ücretli izin hakkı, kullanılması ve uygulanması kuralları nedir?
Dinlenmek, çalışanların hakkıdır. Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir (ANY. Md. 50). Yıllık izin hakkının esası; çalışanın ücretinde bir azalma olmaksızın öngörülen zaman ve esaslara göre dinlenmesini temin etmektir. İşçiler açısından bu hak; 4857 sayılı İş Kanununun (İK) 53 ve devamı maddelerinde düzenlenmiş olup, ayrıca uygulamaya açıklık getiren “Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği (YÜİY)” yürürlüğe konulmuştur.
Buna göre;
- İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir (İK Md. 53/I). Yıllık ücretli izne hak kazanmak için gerekli olan bu bir yıllık sürenin hesabında aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde, fasılalarla veyahut kanun kapsamına dahil olmaksızın ya da farklı işlerde dahi olsa çalıştığı süreler birleştirilerek dikkate alınır. (İK Md. 54/, YÜİY Md. 4/II). Genel bakımdan, mevzuatın öngördüğü çalışılmış gibi sayılan haller dışında işine devamsızlığı olmayan bir işçinin, izne hak kazanma tarihi ilk defa işe başladığı tarihtir.
- Yıllık ücretli izin hakkının hesabında mevzuatta öngörülen süreler çalışılmış gibi kabul edilir (İK Md. 55).
- Kanun işçilere verilecek ücretli yıllık izin süresini, işçinin hizmet süresine (kıdemine) göre belirlemiştir. Kanunda belirlenen süreler asgari olup, bu sürelerin toplu iş sözleşmeleri veya iş sözleşmeleri ile artırılması mümkündür (İK Md. 53/son).
- İşçinin ücretli yıllık izin süresi; yıllık izne hak kazanılan tarihteki hizmet süresi ile kanunun çalışılmış gibi sayılan haller düzenlemesi birlikte değerlendirilmek suretiyle belirlenir (YÜİY Md. 9).
- Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez (İK Md. 56/I), bu iznin kanunda öngörülen şartlara göre sürekli şekilde verilmesi zorunludur ( İK Md. 56/II), ancak tarafların anlaşması şartıyla ücretli yıllık izin süresinin bir bölümü on günden aşağı olmamak kaydıyla bölümler halinde kullanılabilir (İK Md. 56/III). Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez (İK Md. 53/II), bu hakkı iş sözleşmesinin devamı süresince paraya çevirmek de kanunen mümkün değildir. İşçi hak kazandığı yıllık iznini bu esaslar dahilinde hak kazandığı tarihi takip eden hizmet yılı içinde kullanır (İK Md. 54/IV).
- İşveren, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izne başlamasından önce peşin olarak ödemek veya avans vermek zorundadır (İK Md. 57/I).
- İş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir (İK Md. 59/I).
Sonuç itibariyle; konuya ilişkin mevzuat (Kanun, Yönetmelik, iş veya toplu iş sözleşmesi gibi) hükümleri bir arada değerlendirildiğinde; işçilerin yıllık izne hak kazanmalarının öncelikli şartı yıllık izin bakımından çalışılmış gibi sayılan haller dahil “işyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış” olmaktır. Bu itibarla, iş sözleşmesini sekteye uğratan veya duraklatan haller dışında genel bakımdan işçinin işyerinde işe başladığı tarihten ileriye doğru bir tam yıl doldurduğu tarih izne hak kazandığı tarih olmaktadır. Nitekim Yargıtay bir kararında iş sözleşmesinin sona ermesinde; “yıllık izin ücreti hesabında her bir tam yıl için yıllık izin ücreti hesaplanması gerekirken tam yılı doldurmayan aylar için kıstelyevm hesabı yapılarak izin ücreti hesaplanması hatalıdır (Yargıtay 9.HD, 2015/27272 E. , 2018/23869 K.)” demiştir.
İşçilerimizin ve uygulayıcı işveren yetkililerinin, yıllık ücretli izinler konusunda yukarıdaki özet açıklamalar yanında; 4857 sayılı İş Kanunu, ilgili yönetmelik ve toplu iş sözleşmesi düzenlemelerini dikkatlice incelemeleri halinde yanlış anlama ve uygulamalar önlenmiş olacaktır. Böylece doğması muhtemel hak kayıpları da önlenecektir.
Önemli Not:
Konu ile ilgili bir diğer önemli husus ise mevzuatın öngördüğü nedenlere bağlı olarak işçilerin tabi oldukları mevzuatın değişmesi halidir. Bu kapsamda Kamu Kurum ve Kuruluşlarında alt işveren işçisi olarak çalışmakta iken ilgili mevzuatın şartlarını taşıyan işçilerimiz sürekli işçi kadrolarına alınmıştır. Bu işçiler hakkında 31 Ekim 2020 tarihine kadar Yüksek Hakem Kurulunca yürürlüğe konulan toplu iş sözleşmesi uygulanmıştır. Ancak yine kanun gereği bu işçilerimiz 01.11.2020 tarihinde ilgili Kurum ve Kuruluşların tabi olduğu asıl işkoluna dahil olmuşlardır. Diğer taraftan, 01.11.2020 tarihi itibariyle bazı istisnai haller dışında Kamu Kurum ve Kuruluşlarının büyük bölümünde asıl işkolunda uygulanmakta olan işyeri veya işletme düzeyinde toplu iş sözleşmesi mevcuttur. Bir toplu iş sözleşmesinin kapsamına dahil olmak için ilgili mevzuat gereğince,elbette öncelikle toplu iş sözleşmesinin tarafı işçi sendikasına üye olmak gerekmektedir. Toplu iş sözleşmesinden yararlanmanın bir diğer yolu da taraf işçi sendikasına dayanışma aidatı ödemekle mümkündür. Ayrıca yürürlükte olan bir toplu iş sözleşmesi sona erdiğinde, yenisi yürürlüğe girinceye kadar süresi sona eren toplu iş sözleşmesi; son erme tarihinde yararlanmakta olan işçiler bakımından iş sözleşmesi hükmü olarak devam edecektir.
Bu genel açıklamaları takiben gelelim konumuz olan yıllık ücretli izin uygulamasına. Yıllık ücretli izin süresinin, nasıl ve neye göre belirleneceğine diğer konularla birlikte yukarıda değinmiştik. Şimdi Gençlik ve Spor Bakanlığı 18 numaralı işkolu işletme toplu iş sözleşmesi temelinde örneklerle açıklayalım.
Örnek 1: İşçimiz A GSB’ da alt işveren işçisi iken kadroya alınmış ve 01.11.2020 tarihi itibariyle TOLEYIS ‘e üyeliği, Sendikaca aynı gün işverene bildirilmiştir. Bu işçimiz daha önce en son 20 Kasım 2019 tarihinde yıllık ücretli izne hak kazanmış ve tabi olduğu toplu iş sözleşmesinde belirtilen izin süresi kadar iznini Temmuz 2020 ayı içinde tamamen kullanmıştır. Bu işçimizin geçmiş yıllardan kalma kullanmadığı izni bulunmamaktadır. Örnek işçimiz 20 Kasım 2020 tarihi itibariyle bir tam yılını doldurduğu için yeni yıllık izne hak kazanmış olacaktır. 20.11.2020 tarihinde hak kazandığı yeni yıllık ücretli izin süresi 01.11.2020 tarihinden itibaren yararlanmakta olduğu toplu iş sözleşmesi olan TOLEYIS toplu iş sözleşmesinde, izne hak kazandığı tarihteki hizmet süresine göre belirlenmiş izin gün sayısı olacaktır.
Örnek 2: Kadroya alınan, ancak 25.12.2020 günü TOLEYIS ‘e üye olan ve üyeliği aynı gün işverene bildirilen işçi B; 01.11.2020 ila 25.12.2020 arasında dayanışma aidatı ödemek suretiyle yararlanma başvurusunda da bulunmamıştır. Bu örnek işçi daha önce en son 24.12.2019 günü yıllık ücretli izne hak kazanmış ve o tarihte hakkında uygulanan toplu iş sözleşmesinde hizmet süresine denk düşen izni kendisine verilmiştir. Bu örnek işçi yeni izne 24.12.2020 tarihinde hak kazanıyor, lakin izne hak kazandığı gün itibariyle yararlandığı bir toplu iş sözleşmesi olmadığı için bu işçi hakkında en son uygulanan kurala göre işlem yapılacaktır. Bir başka anlatımla bu örnek işçi, ancak 24.12.2021 günü hak kazanacağı iznini üyeliği devam ediyorsa TOLEYIS toplu iş sözleşmesine göre kullanabilecektir.
Örnek 3: Alt işveren işçiliğinden sürekli işçi kadrosuna alınan işçi C; 15.11.2020 tarihinde TOLEYIS üyesi olmuş ve aynı gün üyeliği işverene bildirilmiştir. Bu işçi daha önce en son 22.10.2020 tarihinde yıllık izine hak kazanmış ve kendisine 22.10.2020 tarihinde uygulanan toplu iş sözleşmesinde belirtilen süre kadar izin verilmiştir. Örnek işçi yeni dönem iznine 22.10.2021 günü hak kazanacak ve o tarihteki hizmet süresine denk düşen TOLEYIS toplu iş sözleşmesindeki süre kadar yıllık ücretli izni kullanacaktır.